Misschien had je de eerste bestemming van deze blog iets exotischer verwacht dan Noord-Brabant. Maar wist je dat Nederland ook hartstikke veel mooie dingen te bieden heeft? Helemaal met de huidige corona crisis zijn we voor de volgende vakantie of weekendjes weg waarschijnlijk op ons eigen land aangewezen. En dat is helemaal geen straf! De natuur in Nederland is prachtig, de steden zijn leuk en het grootste voordeel is misschien nog wel dat de reistijd altijd lekker kort is.

Wat zat er in mijn koffer?

Behalve de normale dingen voor een weekendje weg, houd ik natuurlijk b bij het inpakken. Als ik één keer een infuuswissel moet doen in een weekend, neem ik altijd een setje extra mee. Ik neem ook dubbel zo veel insuline mee voor de zekerheid. Vaak stop ik ook een paar naalden in de koffer, voor het geval dat ik na een etentje erg hoog zit en dat liever weg wil spuiten dan bolussen. En ik pak natuurlijk ook altijd een aantal rollen dextro in.

Diabetes en rijden

Ik heb nog niet zo lang mijn rijbewijs. Ik vind rijden dan ook nog best spannend. Toch heb ik de proef op de som gewaagd en ben ik achter het stuur gekropen. Hoewel het nog geen uur rijden was, ben ik altijd bang voor hypo’s. Ik meet daarom altijd voordat ik achter het stuur stap. Voorin de auto ligt een enorme hoeveelheid snoep, zodat ik onderweg altijd wat kan pakken indien nodig. En vriendlief kan mij van de nodige feedback op mijn waardes voorzien als ik met de libre scan.

Diabetes uitdagingen

Er waren verschillende uitdagingen tijdens het weekend weg:

  • Het rijden, zoals hierboven beschreven;
  • Een driegangendiner op de eerste avond, erg lekker, maar lastig in te schatten. Ik gebruikte een dual bolus, zodat de insuline meer verspreid over de avond verdeeld was. En ik bestelde er natuurlijk een Rivella bij, mijn favoriete koolhydraatarme drankje;
  • Een hotelontbijt gevolgd door een lange wandeling: een hotelontbijt betekent natuurlijk bolussen to the max, maar een wandeling betekent juist wat gas terug. Ik heb geprobeerd de gulden middenweg te vinden door wat minder te bolussen en een meer verspreide bolus vanwege de vetten in de heerlijke croissantjes. Helaas kreeg ik wel een hypo tijdens het wandelen, dus de dextro in mijn tas kwam goed van pas.
  • Een dagje Den Bosch: in de stad ondervind ik vaak weinig uitdagingen. Er is eigenlijk altijd wel een terrasje in de buurt bij dalende bloedsuikers of een restaurantje voor een blaas die op knappen staat tijdens een hyper. Maar als ik langs een supermarkt loop, merk ik dat ik toch vaak de verleiding niet kan weerstaan om mezelf even te voorzien van een extra voorraadje hypo  voedsel.
  • Pizza eten: zoals altijd werkt vaak een dual bolus het beste bij mij. Helaas had ik deel 1 van de dual bolus wat te hoog ingeschat, dus was het toetje een paar dextro.
  • Een dagje naar de dierentuin: voor het rondlopen in de dierentuin had ik wat krentenbollen ingepakt die ik op het moment dat het nodig was, gewoon kon nemen. Gelukkig is het niet nodig geweest en zijn de krentenbollen als lunch verorberd.

Daarna was het helaas weer tijd om naar huis te rijden, dus meten, pomp een standje lager en gaan!