Tips voor op je bestemming

Voor sommigen begint de reis vanaf het moment dat ze de voordeur achter zich dichttrekken, maar het allerleukste is natuurlijk aankomen op de plaats van bestemming. En dan kan het grote genieten beginnen! Maar wat nou als het stemmetje van type 1 diabetes in je achterhoofd blijft zeuren? Lees hier tips hoe jij reis toch zo zorgeloos mogelijk kan beleven, mét type 1!  Hoe ga je bijvoorbeeld om met een warme omgeving, een koude omgeving, ander eten, hypo’s, activiteiten en je insuline? Lees hier de handigste tips!

Warme omgeving

 • Als het warm is, krijgen de meeste mensen sneller hypo’s. Meet dus wat vaker, pas goed op jezelf en pas waar nodig je insuline instellingen aan.

 • In de hitte gaan we sneller zweten. Het is dan ook belangrijk om genoeg te blijven drinken, zo voorkom je dat je uitdroogt. Dit is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar met type 1 moeten we hier extra voorzichtig mee zijn.

 • Wordt de warmte je even te veel? Zoek dan de schaduw of airco even op en neem even een time-out. Zo kan je ook weer goed onderscheid maken of je zwart voor je ogen wordt van de hitte of dat er toch een hypo doorheen speelt.

 • Hitte = zweten, zwemmen en zonnebrand! En voor je het weet is infuuspleister of sensor nummer zoveel eraf gevallen. Tegaderm en tape kunnen helpen om je pleisters wat op te lappen, waardoor ze het wat langer volhouden.

Een koude omgeving

 • Insuline werkt niet meer als het bevroren is! Zorg daarom altijd dat je insuline niet te koud wordt. Je kunt het bijvoorbeeld op temperatuur houden door het onder je jas te bewaren.

 • Met koude temperaturen kan je lichaam anders reageren op insuline. Sommige mensen zullen hierdoor een hyper krijgen, anderen zullen zo hard rillen dat misschien wel een hypo krijgen. Het is een open deur, maar meet wat vaker en pas je instellingen aan.

 • Zorg ervoor dat je het warm genoeg hebt. Bij diabetes kunnen je voeten en je vingers al iets minder gevoel hebben en heb je het misschien minder snel door als je echt te veel afkoelt. Pas daarom goed op jezelf en kleed je lekker warm aan.

Ander eten

 • Een van de leukste dingen van op reis gaan is het letterlijk proeven van andere culturen. En soms heb je dan geen flauw idee hoeveel gram koolhydraten er op je bord ligt. Geniet en spuit/bolus met mate, corrigeren kan later nog. Je doet dit namelijk toch niet elke dag zo, dus een keertje wat hoger zitten kan niet zo veel kwaad. Liever dat dan dat je met een overvolle maag een lading dextro moet gaan wegwerken.

 • Als je uit eten gaat, zal je vaak onaangenaam verrast worden hoe veel je kan stijgen van een klein stukje vlees. Vaak gaan er sausjes doorheen die veel zoeter zijn dan je gewend bent. Eet je vaker hetzelfde gerecht? Probeer dan eens bij te houden hoe je hierop reageert. Je kan dan je insuline aanpassen.

 • Bij reizen en vakantie hoort natuurlijk een biertje, een glaasje wijn of een cocktail op zijn tijd. Voor dit alles geldt, het is mierzoet, je stijgt ervan en je zakt er vervolgens nog harder van. Laat je er daardoor niet van weerhouden om een keertje te genieten op vakantie, maar wees je er wel van bewust hoe je waardes erop reageren.

 • Ook een smoothie kan op vakantie erg lekker zijn, maar dit is wel een enorme suikerbom. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een smoothie van watermeloen of een smoothie waarin ook groentes verwerkt zijn, zo houd je de hoeveelheid koolhydraten iets meer beperkt.

 • Bij eten dat in minder hygiënische omstandigheden is gemaakt, ligt reizigersdiarree op de loer. Dat is natuurlijk voor iedereen vervelend, maar met diabetes gaan je waardes nog extra in de war en ben je nog gevoeliger voor uitdroging. Kijk daarom goed uit wat je eet. Heb je het al te pakken? Drink voldoende, gebruik ORS en zo nodig een antibioticakuur. Bezoek laagdrempelig een dokter als jij denkt dat dat nodig is.

Hypo’s

 • Je kan het zo gek niet bedenken, maar in zo’n beetje elke uithoek ter wereld is er Cola en Oreo te koop. Zo kan je er altijd voor zorgen dat je een voorraadje hypo spullen aan kunt leggen.

 • Zorg dat je altijd snelwerkende suikers bij je hebt, in wat voor vorm dan ook. Denk aan dextro, mentos, snoep, cola, 7-up of iets anders wat jij goed mee kunt nemen. Niks is zo vervelend als een hypo hebben zonder dat je iets bij je hebt.

 • Nog zo’n open deur, maar helaas de waarheid: op reis zal je vaker moeten meten. Misschien herken je een patroon en kan je hypo’s voorkomen!

Activiteiten

 • Als je iets sportiefs gaat ondernemen op reis, ligt een hypo altijd op de loer. Pas je insuline aan en zorg dat je voldoende snelwerkende suikers bij de hand hebt.

 • Ga je het water op? Als je een pomp hebt die waterdicht is, zou dit in principe met je pomp moeten kunnen. Maar er hoeft maar één klein barstje in te zitten en je pomp is kapot terwijl jij alles behalve thuis bent. Denk er daarom goed over na of je je pomp niet los wilt koppelen als je het water op of in gaat.

 • Wil je bijvoorbeeld gaan surfen of raften? Dat overleeft een rolletje dextro nooit. Neem dan hypofit zakjes mee. Deze zakjes bevatten vloeibare suiker en zijn waterdicht. Zo heb je altijd suiker bij de hand!

Insuline

 • Je insuline wil je het liefst zo goed mogelijk koel houden en niet te koud laten worden. Met Frio tasjes kan je insuline langere tijd op goede temperatuur blijven.

 • Leg je insuline na aankomst in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat een minibar in het hotel bijvoorbeeld uitgaat als je je kaart uit de lezer haalt. En op een aantal plekken ter wereld is er bijvoorbeeld alleen ’s avonds en ’s nachts stroom. Je kunt je insuline dus niet altijd perfect koel houden, maar iets is beter dan niets.

 • In een hostel is er vaak een gezamenlijke koelkast. Je kunt daar je insuline natuurlijk inleggen, maar schrijf er dan wel bij dat het belangrijke medicatie is. Is er niet zo’n koelkast? Vaak vinden de eigenaren van het hostel het ook goed om de insuline voor je bewaren als je daarom vraagt. Loop wel altijd even mee en leg de insuline zelf in de koelkast om misverstanden te voorkomen, voordat het in de vriezer belandt.

Heb jij een gouden tip die mist op deze pagina? Neem dan contact op!