Je reis met type 1 voorbereiden

Op reis gaan vraagt altijd om wat voorbereiding, maar bij reizen met diabetes type 1 is een goede voorbereiding dubbel zo belangrijk. Met een goede voorbereiding kan je namelijk veel problemen voorkomen. Dat zorgt ervoor dat je tijdens je reis zelf veel meer kan genieten. Een goede voorbereiding bestaat uit verschillende onderdelen. Omdat je met diabetes type 1 kwetsbaarder bent voor verschillende ziekten en natuurlijk afhankelijk bent van medicatie, zal gezondheid het overgrote deel van je voorbereidingen betreffen. Maar diabetes vraagt ook om verschillende praktische oplossingen.

Lees hier alles over een handig tijdpad, de beste tips en download de checklist.

De voorbereiding checklist

Tip: Vraag bij je internist een diabetespaspoort aan.”¬†

Wil je meer tips? Lees alle reistips voor reizen met diabetes type 1! 

Waar moet je hoe lang van tevoren aan denken?

Met type 1 diabetes is je gezondheid natuurlijk het allerbelangrijkste. Bij op reis gaan met type 1 zijn wat extra maatregelen noodzakelijk. Denk hierbij vooral aan je insuline, pomptoebehoren of naaldjes voor de insuline pen, meetbenodigdheden, maar ook aan vaccinaties. Hieronder staat globaal een tijdspad uitgewerkt, met wanneer je waaraan moet denken. Zoals je ziet, is een half jaar van tevoren beginnen absoluut geen overbodige luxe.

Voorbereiding: 4-6 maanden voor vertrek

Vaccinaties

Aan iedereen worden, afhankelijk van het land waar je heen gaat, vaccinaties aanbevolen. Soms worden aan mensen met type 1 diabetes extra vaccinaties aanbevolen. Zo kan het zijn dat jij bijvoorbeeld een buiktyfus vaccinatie krijgt, terwijl je eventuele reisgenoot deze helemaal niet nodig heeft. Dit brengt soms, helaas, ook extra kosten met zich mee, zeker wanneer je zorgverzekeraar dit niet vergoedt. Als je al ver van tevoren weet dat er een grote reis op de planning staat, kan je er alvast voor zorgen dat je voor 1 januari een aanvullend pakket neemt waarin vaccinaties vergoed worden. Dit kan al veel geld schelen.

Check-up

Zorg ook dat je je periodieke check-up bij je internist, diabetesverpleegkundige en oogarts voor je reis gepland hebt. Het is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar als je net helemaal door de medische molen gehaald hebt, is de kans dat er op reis gebeurt wel kleiner. Daarnaast kunnen eventuele complicaties nog op tijd behandeld worden en kunnen er nog aanpassingen gedaan worden.

Voorbereiding: 2-3 maanden voor vertrek

Checklist maken

Tel alvast uit hoeveel insuline en benodigdheden je nodig hebt. Ga er rustig voor zitten met een kopje koffie en maak een lijstje waarop je straks alles kunt afvinken. Bekijk als voorbeeld de checklist van Reizen met Type 1. Meestal wordt geadviseerd om twee keer zo veel mee te nemen dan je nodig hebt. Als je een weekje gaat chillen aan de Spaanse kust, dan maakt het nog niet zo veel uit of je nou twee of vier infuussetjes in je koffer gooit. Als je echter meerdere maanden op reis gaat, tikt het al snel behoorlijk aan. Als je elke 3 dagen je infuussetje wisselt, betekent dit dat je een doos met 10 infuussetjes per maand gebruikt. Als je 3 maanden op reis gaat, betekent dit dat je in plaats van 3 dozen infuussetjes wel 6 dozen mee moet nemen. En dat is natuurlijk niet te doen in een backpack.

Infuussetjes bekijken

Je kan daarom kijken of er bepaalde infuussetjes zijn die minder ruimte innemen. De dozen van de Medtronic Silhouette zijn bijvoorbeeld een stuk kleiner dan die van de Quick-set. Je kan een bezoekje plannen bij je diabetesverpleegkundige om samen uit te zoeken of je andere infuussetjes wel prettig vindt. Als ze je goed bevallen, kan je overstappen en de setjes gaan gebruiken die minder ruimte in beslag nemen.

Hoeveel neem je mee

Daarnaast kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld anderhalf keer zo veel mee te nemen dan wat je verwacht nodig te hebben. 45 infuussetjes in plaats van 60 maakt namelijk al behoorlijk uit. En normaal gesproken hoef je ook niet elk infuussetje voortijdig te vervangen. Dit geldt natuurlijk ook voor naaldjes en meetspullen.

1 maand van tevoren 

Diabetespaspoort & medicatieoverzicht

Vraag een diabetespaspoort aan bij je internist en zorg voor een medicatieoverzicht van je apotheek. Zo is iedereen in alle landen op de hoogte van het feit dat je echt die naaldjes en insuline bij je mag hebben. Maak hier een foto van en mail deze naar jezelf, zodat je het altijd bij je hebt, ook als je tas gestolen wordt.

Bestellen

Bestel alvast de benodigde insuline, pomptoebehoren, meetbenodigdheden, naaldjes etc. Je kan het maar beter vast in huis hebben, dit voorkomt last minute stress.

Antibiotica

Zorg er ook voor dat je een bezoekje brengt aan je huisarts of de GGD om een antibioticakuurtje aan te vragen. Omdat je met diabetes vatbaarder bent voor infecties en bij reizigersdiarree, wat helaas bijna iedereen overkomt, sneller ontregeld raakt, heb je dan een rescue middel bij je.

Reservepomp

Ben je een pompgebruiker? Kijk dan even of je nog een oude pomp hebt liggen die nog werkt en die je mee kunt nemen. Anders kan je vaak een reservepomp aanvragen. Zorg dat je dit op tijd doet!

2 weken

Pompstanden

Als je een pomp gebruikt is het handig om je pompstanden paraat te hebben. Schrijf ze op of typ ze uit. Als je ze naar jezelf mailt, dan heb je ze altijd paraat mocht je pomp uitvallen.

Contactgegevens

Zorg ook dat je contactgegevens van je diabetesverpleegkundige en je ziekenhuis hebt. Deze kan je ook naar jezelf mailen, dan kan je er in geval van nood altijd bij. Ook is het handig om de contactgegevens van je zorgverzekeraar te hebben, mocht er iets gebeuren.

1 week van tevoren

Tijd voor een check

Het is bijna zo ver, je reis gaat bijna beginnen! Hoog tijd dus om te checken of je eigenlijk wel alles hebt. Leg alles eens neer op tafel, tel het na, check het. Zo heb je nog de tijd om iets bij te bestellen als het nodig is. Ga ook in je hoofd eens je dagelijkse routine na. Wat gebruik je per dag? Mis je nog iets? Zorg dan dat je het in huis hebt. Zo kan je met een goed gevoel op reis.

1 dag van tevoren

Dubbelcheck

Leg nogmaals al je spullen op tafel. Een dubbelcheck en zelfs een drie of vier dubbelcheck kunnen bij diabetes namelijk zeker geen kwaad. Check nog eens of je al je benodigde spullen hebt. Tel nog eens uit of je genoeg hebt en of je ook genoeg reserves hebt. Heb je alles? Inpakken maar! Behalve je insuline natuurlijk, die kan het beste nog eventjes in de koelkast blijven liggen.

Handbagage

Zelf pak ik voor een korte vakantie altijd al mijn diabetesspullen in mijn handbagage in als ik ga vliegen. Dan heb je de kleinste kans dat je het kwijtraakt. Voor een langere reis zorg ik dat ik genoeg in mijn handbagage heb om een maand vooruit te kunnen.

Dag van vertrek

Insuline inpakken

Vergeet absoluut niet je insuline in te pakken op de dag van vertrek! Ik hang altijd een post-it op de koelkast en op de voordeur, zo weet je zeker dat je niet de deur uit kan gaan zonder je insuline. Maak vervolgens je koeltasjes klaar. Ik vind zelf de Frio tasjes altijd erg handig. In deze tasjes blijft je insuline echt goed koel voor een tijdje. Pak je insuline altijd in je handbagage in als je gaat vliegen, het mag niet in het ruim. Als het in het ruim gaat, kan het namelijk bevriezen en verliest het zijn werking. Houd het dus altijd bij je!